RECEPTY

1.12.2016

Recepty od našich babiček na spestření vánočního období :-)

Americké sušenky neboli cookies

Připravte si:

  • 500 g polohrubé mouky1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 Hera (250 g)
  • 250 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • ½ hrnku vlažného mléka
  • 400 g čokolády
  • 2 lžíce kakaa

Postup:

  1. Heru nejprve necháme změknout a spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a dvěma vejci vyšleháme jemnou pěnu. Pak přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva a půl hrnku vlažného mléka.
  2. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Pomocí sekáčku nebo hmoždíře nasekáme tmavou čokoládu a zapracujeme ji do první části těsta.
  3. Do druhé půlky těsta dáme dvě lžíce kakaa a smícháme s rozdrcenou bílou čokoládou.
  4. Z těsta vytvarujeme kuličky a pokládáme je na plech pokrytý pečicím papírem. Světlé sušenky se většinou roztečou víc než kakaové, proto je dobré dávat je dál od sebe.
  5. Cookies pečeme v předehřáté troubě na 180°C zhruba 20 minut. Další várku už raději vyndáme po 15 minutách, sušenky se spálí raz dva. Aby se při sundávání z plechu nerozlámaly, je třeba je nechat chvíli vychladnout.

TIP:Americké sušenky jsou nejlepší druhý den, krásně se rozleží a chutě se prolnou. Pokud byste chtěli sušenky udělat třeba citronové, přidejte do nich citronovou kůru. Ale nešetřete s ní. Dáte-li jen trochu, nebudou mít sušenky požadovanou chuť. Americké sušenky můžete také vylepšit přidáním nasekaných ořechů, hrozinek nebo kandovaného ovoce.

Vánoční hvězdičky

Připravte si:

  • 420g hladké mouky
  • 280g tuku
  • 140g cukru
  • 4 žloutky nebo 2 vejce
  • Pikantní červená zavařenina na slepování

Postup:

Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu hodinu odpočinout. Vyválíme plát a z něj vykrajujeme hvězdičky. Do poloviny hvězdiček vykrojíme tvořítkem "oko". Pečeme dorůžova. Vychladlé hvězdičky slepujeme zavařeninou a pocukrujeme.